вівторок, 9 серпня 2011 р.

Продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні. Прогноз наслідків скасування маротарію на продаж землі

Земельне законодавствоУ всесвітній мережі Інтернет, на телебаченні, газетах та журналах, фахівці в різних галузях своєї трудової діяльності надають оцінку прийнятим актам та проектам законів щодо вільного продажу землі сільськогосподарського призначення в Україні.
Ми, як Громадське об’єднання “Захист Права” вирішили теж надати правову оцінку щодо зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, яке вступає в силу з 01.01.2012 року.
На нашу думку питання щодо продажу землі сільськогосподарського призначення України, яка складає майже 70%, повинне вирішуватись не керівниками України, а самим народом на проведеному референдумі. Тому що дане питання так чи інакше в майбутньому неомине та буде стосуватись кожного українця.
Завірення влади, що новим Законом “Про ринок землі” та Законом “Про Державний земельний кадастр” буде чітко прописаний механізм купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення не втілює надії. Тому, як на даний час більшість землі сільськогосподарського призначення знаходиться у фермерів та селян. Які давно чекають від держави підтримки та реальної допомоги.
Да, на даний час в Україні, є проблема щодо незасіяних чи не вбраних полів, не видачі фермерами та приватними підприємствами плати за оренду в грошові сумі чи то вирощеним врожаєм. Але у більшості випадків, така склалась ситуація зовсім не через те, що ніхто не хоче працювати на селі, а через те, що не має законодавчо закріплених та введених нормальних умов для тих, хто займається вирощенням на землі.
Візьміть наприклад: нові умови для фізичних осіб підприємців, що працюють на єдиному податку, які прийняті новим Податковим кодексом України, ціну на пальне, запчастини, умови страхування врожаїв, процент банківських кредитів, податок на землю та на реалізацію врожаю. І це не буде повний перелік того, що не дає малому і середньому класу населення розвиватися. Тому на нашу думку, правильним було б стимулювання фермерських чи інших господарств, що займаються вирощенням врожаїв на землях України, введенням більш доступних умов для роботи, від тих, що ми маємо на сьогоднішній день.
Заспокоювання влади щодо заборони в майбутньому продажу землі сільськогосподарського призначення іноземцям та юридичним особам із іноземним капіталом не вселяє надії. Адже, мало хто із фермерів та приватних господарств зможе придбати землю, адже для цього потрібні будуть вільні кошти, які не заплановані на вирощення наступного врожаю. Продавців землі буде за багато, а покупців за мало, тому земля сільськогосподарського призначення найймовірніше перших два роки буде дешевою. Що призведе до скуповування сотнями тисяч гектарів землі фінансовими група осіб. Які згодом, можуть зробити будь що із землею на власний розсуд, і можливо цьому вже ніхто не зможе завадити.
Тому ми хотіли б порадити селянам та фермерським господарствам не поспішати продавати землю сільськогосподарського призначення, при наймі не менш, як два роки, коли більш менш буде проведено оцінку за соту землі в кожні місцевості.
P/S. Після розпродажу земель, нехай ніхто не сподівається, на дешеві продукти харчування та стабільну економіку України.

Юридичні послуги в питаннях купівлі-продажу, оренди, суборенди та оформлення землі. Узаконення будівництва, зміна цільового статусу земельної ділянки та інші юридичні послуги.