суботу, 15 жовтня 2011 р.

Автоматизована система державного земельного кадастру

В рамках програми Міжнародного Світового банку реконструкції та розвитку і відповідно до закону України "Про земельний кадастр" прийнятого в липні 2011 року, з початку 2012 року в буде відкритий доступ до єдиної автоматизованої системи  державного земельного кадастру (АС ДЗК). Частина інформації буде у вільному доступі, частина - платно. Зверніть увагу, що відповідно до закону буде скасована видача держаних актів на землю з 2013 року, тому потрібно поквапитись, щою оформити свої права на земельний пай або ділянку.
    Зараз система знаходиться в закритому режимі. Інформацію з якої можна отримати по запиту до Центру ДЗК (державного земельного кадастру) надавши необхідну інформацію, а саме: кадастровий номер земельної ділянки, її місце розташування. Для пошуку за суб'єктом права власності потрібно надати ідентифікаційний номер для фізичних осіб, для юридичних - з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій. У разі, якщо інформація присутня в системі, то Центр ДЗК надасть інформацію про документи щодо права власності на земельну ділянку. Для оформлення запиту потрібно звернутися в найближчий філіал державного підприємства "Центр державного земельного кадастру".
    Наприкінці серпня 2011 року в Гайсині Вінницької області була презентована для громадськості пілотна версія АС ДЗК. Як зазначив генеральний директор О.А. Філатов зараз ведеться робота по технічному оснащенню, захисту та запису інформації до системи. Так, що собою представляє система та які дані можна буде отримати?
    По перше доступ буде здійснюватись через офіційну сторінку Держземагенства - органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Система має вигляд карти з відповідними позначками та надписами та меню пошуку по спеціальним критеріям. Безкоштовно, скориставшись пошуком, можна буде дізнатися загальний вигляд земельної ділянки, кадастровий номер, межі, вид власності, цільове призначення ділянки та ін. Також будуть надаватися платні послуги, споживачами яких будуть землевпорядники, банки, нотаріуси та інші юридичні особи. До платних послуг входитиме грошова оцінка землі, типи ґрунтів, степінь виснаження, історія земельної ділянки, поворотні координати, наявність договорів оренди та суборенди.
    Пізніше в автоматизовані системі ДЗК передбачається показувати в режимі онлайн етапи оформлення документів, тобто можна буде відслідковувати рух свої документів через мережу Інтернет. Також планується ввести інформацію про лісові та водні ресурси.
    Якщо вам потрібно оформити договір на купівлю-продаж, оренду, суборенду чи змінити цільове призначення землі, допомогти в отриманні державного акту на землю - звертайтесь до юристів нашого об'єднання. Ми завжди прийдемо вам на допомогу!