суботу, 11 квітня 2015 р.

Ліквідація юридичної особи. Порядок визнання банкрутом

Дивлячись на ситуацію, яка, нажаль, зараз склалася в країні, все більше юридичних осіб припиняють своє існування по різним на те причинам (банкрутство, невигідність, збитковість тощо). Але щоб пройти процедуру ліквідації або припинення юридичної особи, потрібно знати чимало нюансів та підводних каменів. Спробуємо розібратись у порядку і правилах ліквідації.

Першочергові дії 
З самого початку, коли, наприклад, у вас виникла потреба, бажання здійснити ліквідацію юридичної особи, треба прийняти відповідне рішення загальними зборами юридичної особи. Тобто збираються збори, і голосами (не менше чим 3/4) приймається рішення, яке закріплюється протоколом загальних зборів (ч. 2 ст. 98 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України)).
Після прийняття рішення про ліквідацію, вам не пізніше 3 днів потрібно звернутися до державного реєстратора, щоб він вніс запис про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – Реєстр), а також опублікував у друкованому виданні Державної реєстраційної служби повідомлення про початок припинення даної юридичної особи (ст. 105 ЦК України та ст. 35 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон про державну реєстрацію)).
Хочемо додати, що якщо ви бажаєте ліквідувати господарське товариство (суб’єкт господарювання), то вам також потрібно брати до уваги вище зазначені норми, відповідно до ст. 59 Господарського кодексу України.

Призначення комісії з припинення юридичної особи (ліквідаційної комісії)
Коли запис про припинення юридичної особи у вигляді ліквідації внесено до Реєстру та опубліковано, вам, тобто учасникам юридичної особи потрібно призначити ліквідаційну комісію на чолі з головою даної комісії, згідно ч. 3 ст. 105 ЦК України. Наголошуємо, що після призначення ліквідаційної комісії, до неї переходять всі повноваження, щодо управління юридичною особою. Тобто, голова комісії, її члени взаємодіють з третіми особами, представляють юридичну особу в суді тощо (ч. 4 ст. 105 ЦК України). А головне, приймають заявлення вимог кредиторів про сплату заборгованості, або виплаті коштів по договірних зобов’язаннях.

Заявлення вимог кредиторами
Відповідно до ч. 5, 6 ст. 105 ЦК України, кредитори можуть заявляти свої вимоги не менше двох місяці, але й більше шести місяців, після внесення запису до Реєстру про припинення (ліквідацію) юридичної особи. На підставі таких звернень (заявлень), ліквідаційна комісія приймає рішення і не пізніше тридцяти днів з дня отримання заявлення, надсилає його кредиторам.

Порядок визнання банкрутом 
Не переходячи до наступних етапів ліквідації юридичної особи, ми б хотіли зупинитися на такій ситуації, за якої в юридичної особи не має змоги задовольнити вимоги кредиторів.
Якщо ви опинилися в такій ситуації, то вам допоможуть норми Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі – Закон про визнання банкрутом). Так, спираючись на ст. 11 даного закону, потрібно подати заяву про порушення справи про банкрутство до господарського суду, зазначивши в ній всі дані про юридичну особу та дані про кредитора, а також обставини, що і стали підставою звернення до суду.
Після розгляду обставин, суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або про відмову у порушенні такого провадження (ч. 6 ст. 16 Закону про визнання банкрутом).
Результатом, в разі задоволення вимоги визнати банкрутом юридичну особу, буде постанова господарського суду та ліквідаційна процедура (не більше дванадцяти місяців), відповідно до ст. 37 Закону про визнання банкрутом.

Дії ліквідаційної комісії під час терміну подання вимог кредиторами
Повертаючись до процесу ліквідації, зазначаємо, що ліквідаційна комісія, окрім прийняття вимог кредиторів: 
- закриває банківські рахунки, непотрібні для розрахунку з кредиторами; 
- проводить інвентаризацію майна;
- повертає майно юридичної особи з чужого володіння;
- проводить оцінку всього майна юридичної особи;
- згідно п. 1 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України, проводить звільнення працівників юридичної особи тощо (ч. 3-6 ст. 111 ЦК України).

Складання проміжного ліквідаційного балансу
Після того, як закінчиться строк пред’явлення вимог кредиторів, ліквідаційна комісія складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості:
1) про склад майна юридичної особи, що ліквідується; 
2) перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду (ч. 8 ст. 111 ЦК України).
Такий баланс повинен бути затвердженим учасниками юридичної особи.

Виплата грошових сум кредиторам
Наступним етапом, відповідно до ч. 8, 9 ст.111 ЦК України є виплата заборгованості, грошей кредиторам згідно їхніх вимог, а також обов’язкових внесків до місцевих бюджетів, Пенсійного фонду України, фонду соціального страхування тощо.
Звертаємо вашу увагу, що виплачувати такі грошові суми треба по черзі, як зазначено у ст. 112 ЦК України. Спочатку потрібно відшкодувати шкоду, завдану каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом. Потім задовольняються вимоги працівників, пов'язані з трудовими відносинами, вимоги автора про плату за використання результату його інтелектуальної, творчої діяльності. В третю чергу сплачуються обов’язкові платежі, у вигляді внесків, податків, зборів тощо. І на останок задовольняються всі інші вимоги.
Коли ж у вашої юридичної особи не вистачає коштів, є можливість продати майно юридичної особи, і отримані кошти направити на вище згадані розрахунки.
Складання підсумкового ліквідаційного балансу і подання документів до державного реєстратора
Сплативши всі необхідні грошові суми, ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс, який затверджується учасниками юридичної особи та подає його органам доходів і зборів (ч. 11 ст. 111 ЦК України).
Після цього, голова ліквідаційної комісії, відповідно до ч.1 ст.36 Закону про державну реєстрацію, подає державному реєстратору:
1) заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи у зв'язку з ліквідацією;
2) довідку відповідного органу доходів і зборів про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів; 
3) довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових коштів до Пенсійного фонду України і фондів соціального страхування; 
4) довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Внесення даних про припинення юридичної особи до Реєстру
Опісля того, як державний реєстратор перевірить подані документи на наявність та відповідність вимогам, не знайде там порушень, то в строк, що не перевищує одного робочого дня, має внести до Реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації (ч. 12, 13 ст. 36 Закону про державну реєстрацію).
Відповідно до ч. 14 ст. 36 Закону про державну реєстрацію, не пізніше наступного робочого дня, повинен видати або надіслати голові ліквідаційної комісії повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи. На цьому і завершується вся процедура ліквідації юридичної особи.

Отже, підсумовуючи ми можемо сказати, що провести ліквідацію юридичної особи не так просто. Для правильної і якісної процедури проведення припинення юридичної особи, у вигляді ліквідації, необхідно добре знати чинне законодавство, яке часто змінюється, орієнтуватися в цих нормативно-правових актах та виконувати всі дії у зазначені строки. Щоб у вас дійсно вийшло ліквідувати юридичну особу, ми вам радимо обов’язково звертатися до компетентних у цьому питанні фахівців. 

Ми завжди готові вам допомогти.


Якщо у Вас виникли додаткові запитання задавайте їх на сайті адвокатського об'єднання "ЗАХИСТ ПРАВА" в розділі консультації.