середу, 21 жовтня 2015 р.

«Кабінет електронних сервісів (КЕС), реалії користування»


Вже сьогодні, завдяки ресурсу «Кабінет електронних сервісів», - скорочено КЕС, можна не шукати у пошуковиках самі найнеобхідніші реєстри, - тепер вони «зібрані» на одному ресурсі. Даний ресурс був створений з метою спростити спілкування громадян з державою. На даний момент для того щоб сказати вдалося це чи ні, важко, адже мало хто ще знає про цей ресурс, а по-друге – він ще не зовсім досконалий та не доопрацьований.
Тому в даній статті спробуємо розібратися, які надає можливості КЕС, як же скористатися цим ресурсом.

Оформленість ресурсу, доступність та зрозумілість
З самого початку, хотілося б сказати, що сам по собі ресурс, на перший погляд, справляє досить таки приємне враження. Адже він є максимально простим у оформленні, без так би мовити, зайвого.
На головній сторінці представлені всі види ресурсів, а точніше кажучи посилання на ресурси, якими можна скористатися. Детальніше про кожний із них поговоримо далі. 
Також слід відзначити, що в правій частині сайту наявна колонка новин, в яких можна знайти доцільну інформацію саме про реєстри і все, що пов’язано з ними. На головній сторінці наявні контакти КЕС, а саме номер телефону (колл-центр), електронна поштова адреса, які знаходяться в самому низу головної сторінки, і які не відразу можна помітити, тим паче громадянам, що не звикли працювати в Інтернеті. Сподіваємося, що це згодом виправлять, і користувачі відразу будуть помічати ці контакти, адже питання по роботі ресурсу безумовно будуть виникати і їх потрібно буде задавати працівникам ресурсу.

Державні реєстри
Першим посилання на головній сторінці КЕС є посилання на перелік головних, найважливіших державних реєстрів, а саме:
1) Державний реєстр речових прав на нерухоме майно;
2) Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство;
3) Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;
4) Реєстр громадських об’єднань;
5) Державний реєстр друкованих ЗМІ та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності;
6) Єдиний реєстр громадських формувань;
7) Єдиний реєстр арбітражних керуючих;
8) Єдина база даних електронних адрес, номерів факсів, телефаксів суб’єктів владних повноважень;
9) Єдиний державний реєстр судових рішень.
Слід сказати, що досить таки зручним є те, що переходячи по кожному реєстру (натискаючи на відповідну назву того чи іншого реєстру), ви бачите перед собою просте меню, де можна не шукаючи в самому реєстрі здійснити декілька операцій: отримати інформаційну довідку; відправити заяву; переглянути стан розгляду заяви тощо. Тобто, на нашу думку, це дійсно полегшує роботу і дає змогу людині швидко знайти потрібну інформацію чи подати певну заяву.
А в цілому, можемо сказати, що КЕС, саме що стосується державних реєстрів, нічого якісно нового не запропонував, поки що. Так, добре, що реєстри розташовані в одному місці – але ж це лише прямі посилання на вже давно створені реєстри… 

Державна реєстрація актів цивільного стану
Даний розділ, на нашу думку, в своїй перспективі дійсно може мати найбільший успіх. Тому, що дійсно це щось нове, що реально полегшує різноманітні процедури подання заяв про реєстрацію шлюбу, розірвання шлюбу тощо. 
Але на наш погляд в ньому є певний недолік, можливо просто не доопрацювання або не до налаштування: а саме, ми маємо на увазі те, що щоб подати заяву, потрібно зареєструватися на цьому ресурсі. Скажемо чесно, саме процедура реєстрації для когось може стати перепоною, тому, що для реєстрації необхідна лише електронна поштова скринька, яка як не дивно є не в кожного. Тобто доцільніше було б зробити реєстрацію за допомогою мобільного номеру. 
Простіше кажучи, ресурс дуже необхідний, і напевно саме він зможе в повній мірі полегшити життя простих громадян, але його ще, на нашу думку, потрібно в дечому доопрацьовувати.
Електронна торгівля, Електронний цифровий підпис, діяльність арбітражних керуючих
Дані розділи КЕСу виражаються у простих посиланнях на вже багатьом відомі ресурси, а саме такі як:
1) СЕТАМ система електронних торгів арештованим майном – простими словами ресурс, де проводяться он-лайн аукціони з продажу арештованого майна.
2) Акредитований центр сертифікації ключів  – ресурс на якому можна замовити електронний цифровий підпис.
3) Ресурс – на якому можна подати електронну звітність арбітражному керуючому, а також отримати інформацію із Єдиного реєстру арбітражних керуюючих.
В цілому можна говорити, що ці ресурси не є новими, але досить таки добре, що вони представлені у КЕС, адже є вагомою частиною у електронних сервісах і дійсно можуть стати в нагоді громадянам.

Електронний суд
Даний розділ, нас по правді кажучи, розчарував найбільше, адже по суті, він просто складається із посилань чи то на сайт Судової влади України чи на Єдиний державний реєстр судових рішень, який вже й так наявний у розділі Державних реєстрів.
Хотілося б побачити в цьому розділі КЕС дійсно пряму змогу, наприклад, замовляти надсилання судової повістки у вигляді SMS-повідомлень тощо. Це б дійсно було позитивним явищем для звичайних громадян, адже зараз, що отримувати повістки в суд у вигляді SMS-повідомлень, все одно треба йти до суду і писати заяву, а це звісно що не зручно і потребує часу.

Звернення громадян та інформаційні системи
Ці два види послуг на даний момент ще не реалізовані, але як зазначається на КЕС, вони будуть запущені найближчим часом, тобто в 2015 році, сподіваємося, що так і буде. Адже виходячи із опису, який представлений – це важливі послуги, які громадяни залюбки отримували б через мережу Інтернет. 
Наприклад, ми впевнені в тому, що будь-яка особа не відмовиться отримати зразок документа (шаблон) в себе дома, заповнити його і віднести в потрібне місце, а не відстоювати черги, витрачати час лише на те, щоб дізнатися яким чином скласти той чи інший документ. 
Хоче, на сьогодні не зовсім зрозуміло, чи будуть дані послуги платні чи ні, цього нажаль, поки що не зазначено.
Ну і безумовно, буде просто чудово, якщо запровадять сервіс, який дозволить звертатися до органів державної влади через електронну пошту, це також буде сприяти простішому спілкуванню громадян з державою. 

Отже, підсумовуючи, можна впевнено говорити, що ідея, яка представлена у КЕС – дійсно чудова. Якщо вдасться реалізувати її у повному розмірі, тобто щоб запрацювали всі сервіси, то цей ресурс стане хорошим майданчиком для спілкування пересічних громадян з представниками державних органів. Але поки що, КЕС потребує доопрацювань, налаштувань та тестування, і залишається тільки сподіватися, що реалізація даного проекту матиме успіх, вирішить проблему черг у різноманітних державних органах та хоча б просто спростить спілкування громадян з державою. 

Якщо у Вас виникли додаткові запитання задавайте їх на сайті адвокатського об'єднання "ЗАХИСТ ПРАВА" в розділі консультації.