пʼятницю, 13 лютого 2015 р.

Приватизація гуртожитків


Сьогодні існує проблема приватизації гуртожитків, яка полягає в тому, що простим громадянам досить таки складно добитися приватизації кімнати в гуртожитку, де вони проживають. 
Дане питання підіймалося і на парламентських слуханнях 21 травня 2014 року, де ставились різноманітні завдання, щоб по виконанню яких, громадянам було легше і швидше вирішувати цю нагальну проблему. Але все одно і на сьогоднішній день дана проблема не повністю вирішена і залишаються питання і складнощі. Спробуємо в де чому розібратися.

Спочатку хочеться наголосити на тому, що 12 січня 2015 року, Президент України Петро Порошенко підписав Закон України, який вносить зміни до пункту третього розділу сьомого Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» і відповідно продовжив строк мораторію на відчуження гуртожитків до 1 жовтня 2019 року. Якщо докладніше, то даним пунктом визначається, що установлюється мораторій на відчуження  (крім  передачі  у  комунальну власність  відповідних   міських,   селищних,   сільських   рад) гуртожитків,  які перебувають у повному господарському віданні або оперативному    управлінні   підприємств,   організацій,   установ незалежно  від  форм  власності,  або  увійшли до статутних фондів акціонерних   чи  колективних  підприємств,  створених  у  процесі приватизації   чи   корпоратизації.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» право приватизації гуртожитків поширюється на громадян, у тому числі військовослужбовців  і  працівників  Національної гвардії України, Служби  безпеки  України,  Державної  прикордонної служби України, Збройних  Сил  України  та  інших  утворених відповідно до законів України  військових  формувань,  осіб  рядового  і  начальницького складу  та  працівників  Міністерства  внутрішніх  справ  України, Державної  кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального  зв’язку та захисту інформації України, осіб рядового і  начальницького  складу служби цивільного захисту, рятувальників та  членів  їхніх сімей, які не мають власного житла, більше п'яти років  на  законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитках та фактично проживають у них.
Слід також додати, що ч. 3 цього Закону приватизовувати можна гуртожитки, які є об’єктами   права   державної   та   комунальної  власності,  крім гуртожитків,   що   перебувають  у  господарському  віданні  чи  в оперативному  управлінні  військових  частин, закладів, установ та організацій  Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної  прикордонної  служби  України,  Збройних Сил України та інших   утворених   відповідно   до   законів  України  військових формувань,   Міністерства   внутрішніх  справ  України,  Державної кримінально-виконавчої  служби    України,    Державної   служби спеціального   зв’язку  та  захисту  інформації  України,  системи цивільного захисту та державних навчальних закладів та гуртожитків,  що  були включені до статутних капіталів товариств,  створених у  процесі  приватизації (корпоратизації).

Якщо ви виявили бажання приватизувати жиле приміщення в гуртожитку, то відповідно до пункту 17 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян (далі – Положення), що закріплено Наказом Міністерства житлово-комунального господарства України № 396 від 16.12.2009 року, звертайтеся в  орган  приватизації,  де  одержите  бланк  заяви  та необхідну консультацію. 
Також пунктом 18 даного Положення зазначено, які саме документи слід подавати. Отже це:
1) оформлена заява  на  приватизацію квартири (будинку),  жилого приміщення у гуртожитку, кімнати у комунальній квартирі;
2) довідка про склад сім'ї та займані приміщення;
3) копія ордера про надання жилої площі  (копія  договору  найму жилої площі у гуртожитку); 4) документ, що підтверджує невикористання  ним  житлових  чеків для приватизації державного житлового фонду; 
5) копія документа,  що  підтверджує  право  на  пільгові  умови приватизації;
6) заява - згода тимчасово відсутніх  членів  сім'ї  наймача  на приватизацію квартири  (будинку),  жилих  приміщень  у гуртожитку, кімнат у комунальній квартирі.
Зразки даних документів є у додатках до даного Положення.  І радимо вам обов’язково прослідкувати за тим, щоб відповідні документи були зареєстровані органом   приватизації  в окремому журналі.
Після розгляду всіх документів, орган приватизації в результаті позитивного рішення видає свідоцтво про право власності на жиле приміщення в гуртожитку, яке підлягає обов'язковій реєстрації в бюро технічної інвентаризації, що зазначено у пункті 23 Положення.

Що робити, якщо відмовляють у приватизації кімнати в гуртожитку
Нажаль, не завжди люди можуть приватизувати житлове приміщення у гуртожитку, спираючись на вище наведене законодавство. Буває, що ордера на поселення в кімнату зберігаються в архіві установи, організації тощо, і якщо вам його відмовляються видавати, то пишіть заяву про видачу хоча б його копії.
Але часто виникають ще складніші ситуації. Наприклад, раніше ордера на кімнати в гуртожитках або не видавалися, або видавалися тільки на рік, і тепер в органі приватизації відмовляють, мотивуючи це відсутністю ордера. В такій ситуації Вам необхідно поводитися наступним чином, якщо, звісно, ви проживаєте в гуртожитку як мінімум 5 років і іншого житла у вас немає. 
По-перше, отримавши відмову у приватизації, не потрібно виясняти чому вас не попереджали раніше про відсутність ордера, чому не пропонували отримати повторно його і таке інше, тому, що вам можуть в такому разі виписати вимогу про виселення і потім вже буде важче щось доводити. 
По-друге, вам необхідно зібрати всі квитанції про оплату за той час, який проживаєте в гуртожитку, а також потрібний акт зі свідченнями двох сусідів, які проживають такий самий або більший період, по сусідству. Ну і по-третє, звертайтесь з цими доказами до суду, щоб підтвердити той факт, що ви проживали в тій чи іншій кімнаті гуртожитку конкретний період і маєте право на її приватизацію.

Якщо розглянути випадки, коли гуртожиток не приймають на баланс міста по причині незадовільного стану будинку або коли в гуртожитку незадовільний стан комунікацій. У такому випадку слід пам’ятати, що пунктом 8 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 року № 572, передбачено, що ремонт  квартири,  житлового  приміщення  у  гуртожитку, викликаний  проведенням  ремонту  житлового  будинку,  гуртожитку, встановленням додаткового  обладнання  або  іншими  причинами, не залежними  від  власника,  наймача (орендаря) квартири, житлового приміщення   у   гуртожитку,   здійснюється   власником   будинку, гуртожитку. Якщо у вас з цього приводу виникають спори, то пунктом 13 вище згаданих Правил, встановлено, що вони розв'язуються шляхом проведення переговорів між учасниками спору або у судовому порядку.
Створення ОСББ переваги та недоліки 
Для зручності і захисту свої прав власники житлових та нежитлових приміщень у гуртожитку, на підставі ст. 7 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», можуть створювати об'єднання співвласників  багатоквартирного  будинку (далі - ОСББ) відповідно до Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Але як відомо, існують також житлово-експлуатаційні контори (далі – ЖЕКи), які також можуть виконувати подібні функції. Дивлячись на мету створення цих організацій, можна порівняти їхні завдання та функції. Так ОСББ, відповідно до однойменного Закону,  забезпечують реалізацію прав власників приміщень  на  володіння та користування   спільним  майном  членів  об'єднання,  належне утримання будинку  та  прибудинкової  території,  сприяння  членам об'єднання   в   отриманні  житлово-комунальних  та  інших  послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання  ними  своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання. А ЖЕКи забезпечують належне утримання і збереження житлового фонду, який знаходиться у їх віданні, в належному технічному стані, забезпечують безперебійну роботу обладнання та благоустрою житлових будинків, санітарної очистки прибудинкових територій та контроль за дотриманням громадянами правил користування житловими приміщеннями; своєчасне та якісне виконання зобов’язань за договорами та замовленнями.
Отже, особливо великої різниці, на перший погляд, не має. Але як показує практика, ОСББ, в силу того, що по ідеї вони повинні сприяти кращому захисту прав громадян,  в де чому можуть принести навіть більше проблем, ніж ЖЕКи. Це проявляється у тому, що ЖЕКи зобов’язані погоджувати тарифи на комунальні послуги в установленому законом порядку, наприклад, з управлінням цінової політики міськдержадміністрації. А ОСББ досить затвердити тариф на загальних зборах, і перевірити або проконтролювати ніхто цього не може. І тому, виникають ситуації коли тарифи завищені, а щоб скасувати рішення загальних зборів, мешканцям необхідно звертатися тільки в суд. Тому будьте пильними в цьому питанні, не давайте порушувати свої права.

Справи приватизації гуртожитків є дійсно не простими, але вам не потрібно опускати руки, адже не дивлячись на труднощі та пробіли в законодавстві з даного питання, вибороти право приватизувати кімнату в гуртожитку можна і потрібно це робити, адже ніхто не має право порушувати ваші конституційні права, які зазначені у   ст. ст. 47, 48 Конституції України – кожен має право на житло.

Якщо у вас виникли додаткові запитання задавайте їх на сайті адвокатського об'єднання "ЗАХИСТ ПРАВА" в розділі консультації.

2 коментарі:

  1. Добрий день. У мене таке питання, чи можу я приватизувати свою частку кімнати у спільну в гуртожитку. 1/5 частки у мене приватизована. Що для цього потрібно, який термін і скільки це буде коштувати. Буду вдячна за відповідь.

    ВідповістиВидалити
  2. ВСІ ПРОЧИТАЛИ ЦЕ СВІДЧЕННЯ ЯК Я ОТРИМАВ ПОЗИЦІЮ В ЛЕГІТОВОЇ І ДОВІРНОЇ КРЕДИТНОЇ КОМПАНІЇ Мене звали Керстін Лес, я шукав позику, щоб погасити свої борги. дайте мені позику в 450 000,00 Р. Сьогодні я виступаю як найщасливіша людина у світі, і я сказав собі, що будь-який кредитор, який рятує мою сім'ю від нашого бідного становища, я скажу це ім'я всім людям у світі, і я дуже радий сказати що моя сім'я повернулася назавжди, тому що мені потрібна була позика, щоб розпочати своє життя, тому що я одинока мати з трьома дітьми, і весь світ, здавалося, звисав до мене, хоча я не мав на увазі, що БОГ послав позикодавця, який змінив моє життя і сім'ї моєї сім'ї, БОГ, який боявся позикодавця, містере Бенджамін, він був БОГОМ, якого Спаситель послав рятувати мою сім'ю, і спочатку я думав, що це не стане можливим, поки я не отримаю свою позику, я запросив його його Її сім'ї - у цілій партії, від якої він не відмовився, і я б порадив кожному, хто дійсно потребує позики, зв'язатися з паном Бенджаміном Брайлем Лі електронною поштою за адресою (247officedept@gmail.com), оскільки він є найбільш розуміння і добросердечне позикодавець. коли-небудь зустрічав з турботливим серцем. Він не знає, що я роблю це, поширюючи його доброту до мене, але я відчуваю, що мені потрібно поділитися цим з усіма вами, зв’язавшись з потрібною компанією-позикодавцем електронною поштою за адресою: 247officedept@gmail.com або whatsapp 1-989 - 394-3740. .

    ВідповістиВидалити