четвер, 23 жовтня 2014 р.

Про права переселенців

Біженці з Донбасу
Верховна Рада України 20 жовтня 2014 року проголосувала за Закон "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".
Пояснення для простої людини.
У випадку, якщо ви змушені залишати постійне місце проживання унаслідок військових дій, тимчасової  окупації, масових заворушень, потрібно негайно після приїзду на обране вами місце перебування звертатися до районної державної адміністрації. Там вам повинні надати усю правову інформацію, щодо внутшніх біженців.
Обов'язково оформте довідку про взяття на облік. Дізнайтеся про місця та адреси волонтерських та благодійних організацій. Вам повинні допомогти із пошуком житла, влаштуванням дітей у школи та дитсадки, відновлення отримання соціальних виплат.
Якщо ви не отримуєте соціальних виплат та не маєте засобів для існування, після отримання довідки зверніться в місцевий Центр зайнятості. Вам повинні допомогти із взяттям на облік навіть, якщо ви не маєте відомостей про звільнення із останнього місця роботи. У цьому випадку вас повинні поставити на облік, але вам будуть нараховуватися мінімальні виплати. Для отримання повних виплат ви можете надати нотаріально засвідчену заяву про припинення трудової діяльності з рекомендованим листом до працедавця.

Документальне оформлення статусу вимушеного переселенця (біженця)


  1. Звернутися в Соцзабез за місцем фактичного перебування для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. При собі потрібно мати документ, що посвідчує особу та громадянство (паспорт, військовий квиток), а також відомості про реєстрацію (приписка). Кошти за довідку не стягуються, термін дії 6 місяців.
  2. У випадку втрати документів, що посвідчують громадянство та місце постійної реєстрації потрібно звернутися в міграційний відділ ("паспортний стіл"). Можливо доведеться доводити свою особу в суді.
  3. Із довідкою особа може звертатися в відділення Пенсійного фонду для отримання пенсії, в Соцзабез для отримання соціальних виплат, Центр зайнятості та інші державні органи.

Соціальні гарантії


На районні державні адміністрації покладено завдання на забезпечення переселенців (ст.11, п.8.).

  1. Надання довідок про взяття на облік (відділ соціального забезпечення).
  2. Надання інформації про можливі місця тимчасового проживання.
  3. Медико-психологічна допомога.
  4. Безоплатне харчуванням (для осіб без засобів існування, але не більше 1 місяця).
  5. Надання тимчасового житла.
  6. Надання земельних ділянок відповідно до закону.
  7. Допомога у переміщенні рухомого майна.
  8. Влаштування дітей у дитсадки та начальні заклади.
  9. Одержання гуманітарної та благодійної допомоги.
  10. Влаштування сиріт у інтернати.
  11. Організація надання медичної допомоги.

Немає коментарів:

Дописати коментар