неділю, 22 березня 2015 р.

Покусала собака

Багато людей сьогодні полюбляє тримати вдома різноманітних собак, особливо бійцівських порід. Дійсно законодавством України це не заборонено, але досить часто, власники таких собак не дотримується загальновідомих правил поводження та утримання даних домашніх улюбленців. І, як наслідок, трапляються трагічні ситуації, коли собака нападає на людей і завдає їм матеріальних та тілесних ушкоджень.
Що робити в такому разі постраждалому? Спробуємо розібратися більш детальніше.

Першочергові дії
Цілком зрозуміло, що відразу після нападу собаки, слід зробити все, щоб зберегти здоров'я і життя (ізолювати тварину, зупини кровотечу, викликати карету швидкої допомоги, тощо).
Зробіть фото/відео місця нападу, собаки та її власника за допомогою будь-якого пристрою з функцією фото / відео, який є у вас або свідків чи перехожих.
Обов'язково візьміть дані у свідків події – телефони, прізвище, ім’я, по батькові, адреса проживання, та у власника собаки.
Якщо тілесні ушкодження досить таки серйозного рівня, відразу викликайте міліцію, яка складе протокол правопорушення. Також, обов’язково звертайтесь до лікарні, де вимагайте щоб вам у довідці чітко вказали причину  та рівень ушкоджень. Зберігайте всі чеки на лікарські препарати, які будете купувати для лікування.

Досудове врегулювання ситуації
Якщо вам завдано не великої тяжкості ушкодження, і ви не маєте бажання подавати заяву до міліції чи позов до суду щодо відшкодування шкоди, то можете врегулювати ситуацію домовившись із власником собаки, або надіславши йому претензію (вимогу) на яку згідно ч. 2 ст. 530 Цивільного кодексу України, власник собаки повинен відреагувати протягом семи днів. В такій претензії - вимозі, ви описуєте ситуацію, вказуєте свої пошкодження, які підтверджуються довідкою з лікарні та суму збитків, яку хочете отримати від протилежної сторони.

Притягнення до кримінальної відповідальності власника собаки
Коли ж власник собаки, яка здійснила напад і завдала тілесних ушкоджень (тяжких або середньої тяжкості), відмовляється від будь яких перемовин, відшкодування шкоди добровільно тощо, то в такому разі, невідкладно слід подавати заяву в міліцію. Адже в Кримінальному кодексі України (далі – КК України) наявна ст. 128, де за необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження передбачається покарання у вигляді громадських та виправних робіт або обмеженням волі на строк до двох років. Спираючись на практику, в разі подання такої заяви, власники собак, відразу починають йти на контакт і погоджуватися на врегулювання ситуації.

Відшкодування шкоди шляхом подання позовної заяви
Також пам’ятайте, що врегулювати подібну ситуацію можна і в цивільному процесі, подавши позов до суду про відшкодування шкоди завданої джерелом підвищеної небезпеки. У ч. 1 ст. 1187 ЦК України розтлумачено, що одним із джерел підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з утриманням службових собак та собак бійцівських порід, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.
В ч. 2 ст. 1187 ЦК України визначено, що шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє об'єктом, утримання якого створює підвищену небезпеку. Тобто, законодавчо закріплено, що власник собаки, яка здійснила напад і завдала ушкоджень, відшкодовує шкоду у повному обсязі.
Тому ви, як вже говорилося, можете подавати позовну заяву, де докладно описати подію, яка сталася та у позовних вимогах зобов’язати власника собаки (відповідача) відшкодувати вам вартість лікування, судовий збір, а також, відповідно до ч. 1 ст. 1167 ЦК України, моральну шкоду. Дуже важливо додати до позовної заяви копії довідок з лікарні, чеків на лікарські препарати, фото та відео докази, а також, надзвичайно важливим є надати докази того, що та чи інша конкретна особа є власником собаки, яка здійснила напад. Такими доказами можуть бути довідка з Центру ідентифікації тварин при місцевих орган влади, показання свідків, які можуть підтвердити, що конкретна особа являється власником собаки, фото та відео докази тощо.

Важливість доказів та роль адвоката
Хотілося б вам наголосити на тому, що в ситуаціях з нападом собак, надзвичайно важливими є докази, будь які. Адже саме головне довести, що особа є власником собаки, надати докази ушкоджень та витрат на лікування.
Часто люди після нападу собаки не відразу задумуються над тим, щоб збирати якомога більшу доказову базу, і відповідно потім важко доводити свою правоту і отримувати компенсацію.

Тому ми вам рекомендуємо прислухатись до наших порад, а також не зайвим буде, відразу після інциденту, зателефонувати адвокату і просто проконсультуватися. Така консультація допоможе вам швидко зорієнтуватись і прийняти важливі, послідовні дії, які в кінцевому результаті стануть запорукою захисту ваших інтересів в повному обсязі.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання задавайте їх на сайті адвокатського об'єднання "ЗАХИСТ ПРАВА" в розділі консультації.

1 коментар:

  1. якщо власник на контакт не іде і сказав що дитину покусали у його дворі мовляв не треба було заходити у двір.що мені робити у такій ситуації?

    ВідповістиВидалити