суботу, 7 березня 2015 р.

Хтось розмістив фото чи відео інтимного характеру, без вашого дозволу


Кожен з нас користується Інтернетом щодня, і часто зустрічає різноманітні посилання на порносайти або інтернет ресурси сумнівного характеру. Про законність таких сайтів, моральність та доречність можна дискутувати довго, але хотілося б розглянути ситуацію, коли на одному із таких сайтів, ви зустрічаєте свої фото чи відео. Звісно, в такому разі, люди не знають, що робити, адже проблема досить таки делікатна, і звертатися за порадою не кожен наважується. Тому, ми хочемо вам навести перелік дій, які потрібно вчиняти, потрапивши в таку неприємну ситуацію.

Звернення до адміністрації сайту
Перше, що ми вам радимо, це звернутися до адміністрації Інтернет - ресурсу (сайту), із проханням видалити всі файли, які порушують ваші права. Для цього, можна відправити на електронну пошту сайту відповідне прохання, із зазначенням вимоги видалити певний контент. Обов’язково в листі вкажіть посилання на дані фото/відео файли. І головне, вкажіть, що розміщені порно файли, без вашого дозволу, порушують норму Конституції України, а саме ст. 32, де чітко і ясно закріплено: ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя; не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. І додайте, що якщо ваші вимоги не будуть задоволені, ви будете звертатися до міліції та суду.
Наголошуємо, що ви не зобов’язані звертатися до сайту, можна відразу йти в відділок міліції чи суд, але ж розумієте, що це зайві витрати, та і сама ситуація є такою, що повідомляти про неї іншим особам не дуже й хочеться. Тому спробувавши відправити вимогу, ви нічого не втратите.

Визначення власника сайту 
Проте, може бути так, що дізнатися хто є власником того чи іншого сайту складно. В такому випадку, вам треба взяти до уваги Постанову Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009 року № 1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» (далі – Постанова ВСУ). В пункті 12 Постанови ВСУ визначено наступне: належним відповідачем у разі поширення оспорюваної інформації в мережі Інтернет є автор відповідного інформаційного матеріалу та власник веб-сайта, особи яких позивач повинен установити та зазначити в позовній заяві. Якщо автор поширеної інформації невідомий або його особу та/чи місце проживання
(місцезнаходження) неможливо встановити, а також коли інформація є анонімною і доступ до сайта - вільним, належним відповідачем є власник веб-сайта, на якому розміщено зазначений інформаційний матеріал, оскільки саме він створив технологічну можливість та умови для поширення недостовірної інформації. Дані про власника веб-сайта можуть бути витребувані відповідно до положень Цивільного процесуального кодексу України (далі – ЦПК) в адміністратора системи реєстрації та обліку доменних назв та адреси українського сегмента мережі Інтернет.
Дивлячись на висновки ВСУ, вам спочатку треба спробувати звернутись до адміністратора системи реєстрації та обліку доменних назв та адреси українського сегмента мережі Інтернет. Таким адміністратором, відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 липня 2003 року № 447-р «Про адміністрування домену ".UA"» є «Український мережевий інформаційний центр» (далі – Об’єднання).
Але звернувшись із запитом до об’єднання, ви можете отримати відмову у наданні інформації. В такому разі, та відмова, яку ви отримаєте стане вам в нагоді вже безпосередньо під час подання позову. Адже в ЦПК, ч. 1 ст. 133 закріплено право позивача подавати клопотання про забезпечення доказів, якщо подання потрібних доказів є неможливим або у нього є складнощі в поданні цих доказів. У ч. 3 даної статті мова йде проте, що суд може забезпечити докази до пред'явлення позову позивачем.

Звернення до міліції
Звертаємо вашу увагу, що при потраплянні в таку неприємну ситуацію, ви маєте повне право подати заяву в міліцію. Тому, що подібні дії є незаконними і за них передбачене кримінальне покарання, відповідно до ст. 301 Кримінального кодексу України (далі – КК), де зазначається, що розповсюдження, зберігання тощо зображень порнографічного характеру карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією порнографічних предметів та засобів їх виготовлення і розповсюдження.
Щодо подібних дій із відеопродукцією аналогічного характеру, то така діяльність карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією порнографічної кіно - та відеопродукції, засобів її виготовлення і демонстрування.
Інформуємо, що один неоподаткований мінімум доходів громадян, для визначення покарання у санкціях КК, становить 17 грн.

Відшкодування шкоди 
Після того, як ви подали заяву в міліцію, відразу ж пред’являйте цивільний позов підозрюваному чи обвинуваченому, згідно ч.1 ст. 128 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК). 
Взагалі, слід сказати, що особисті немайнові права, в число яких входять і право на свободу та особисту недоторканність, право на недоторканність особистого і сімейного життя, право на повагу до гідності та честі захищаються Конституцією, як уже вище зазначалося, та Цивільним кодексом України (далі – ЦК), зокрема ст. 270, де і наведений перелік відповідних особистих немайнових прав.
 Також, можливість фізичної особи вільно, на власний розсуд визначати свою поведінку у сфері свого приватного життя закріплена у ст.271 ЦК.
Наголошуємо, що ЦК чітко визначено, що фізична особа має право на захист свого особистого немайнового права від протиправних посягань інших осіб. Тобто, це ще раз підтверджує те, що ви маєте право не тільки притягнути сайт, а й відповідно відповідальних (уповноважених) осіб до кримінальної відповідальності, а ще й вимагати від них відшкодування шкоди як матеріальної, так і моральної (ст.280 ЦК).

Звернення до Національної експертної комісії з питань суспільної моралі
Не зайвим буде звернутися до Національної експертної комісії з питань суспільної моралі, про проведення експертизи законності розміщення порнографічних файлів. Таке право надано згідно ч. 2 ст. 10 Закону України «Про захист суспільної моралі» (далі – Закон): експертиза продукції сексуального чи еротичного характеру повинна проводитися щодо кожного виду продукції та видовищного заходу сексуального чи еротичного характеру за ініціативою фізичних та юридичних осіб. А також відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону, де йде мова про наступне: ініціювати експертизу, крім самої Національної комісії, мають право державні й громадські організації, фізичні та юридичні особи, виробники і розповсюджувачі предметів і продукції, що звернулися до Національної комісії з офіційним зверненням.
Для проведення експертизи, вам треба буде подати заяву, оплатити експертизу. Протягом місячного терміну розглядається заява і проводиться експертиза продукції, приймається відповідне рішення і не пізніше як у десятиденний термін письмово повідомляється про нього заявникам (ч. 4 ст. 20 Закону).
В такій заяву (зверненні), вам треба буде вказати прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання та викласти суть прохання чи вимоги. Підписати, поставити дату і надіслати поштою або передати до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену вами особу.

Позовна заява про відшкодування шкоди
Зазначаємо, що подання цивільного позову у кримінальному провадженні ні чим не відрізняється від подання заяви у цивільному провадженні. Форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим до позовів, які пред’являються у порядку цивільного судочинства, згідно ч. 4 ст. 128 КПК.
Також, рекомендуємо вам звернути увагу на доказову базу. Доказами, які свідчитимуть та підтверджуватимуть ваші показання у кримінальному провадженні та вимоги у цивільному, будуть:
- показання свідків (ваші родичі та близькі);
- роздруківка із сайту, або відповідне відео;
- висновок Національної експертної комісії з питань суспільної моралі.

Отже, зважаючи навіть на делікатність проблеми, її обов’язково слід вирішувати, адже це пряме порушення ваших прав. Дотримуйтесь наших порад, не давайте змоги стороннім порушувати ваші права, свободи та інтереси. А головне не займайтесь дурницями і не йдіть на поводу в інших та пам’ятайте, що за допомогою навіть вебкамери можливе не санкціоноване дистанційне зняття інформації.
Якщо у Вас виникли додаткові запитання задавайте їх на сайті адвокатського об'єднання "ЗАХИСТ ПРАВА" в розділі консультації.

Немає коментарів:

Дописати коментар