суботу, 30 травня 2015 р.

Украдені кошти з картки тепер має відшкодувати банк


13 травня 2015 року в Україні, завдяки Постанові Верховного Суду України судової палати у цивільних справах (надалі – ВСУ) по справі № 6-71цс15, з’явився судовий прецедент, яким фактично зобов’язано банки у нашій Державі повертати вкрадені кошти клієнта із картки. Звісно ж свою правоту потрібно буде доводити через суд, але це краще ніж нічого.

Суть справи № 6-71цс15 полягав в тому, що 17 вересня 2012 року з платіжної картки, виданої ПАТ «КБ «Банк» (назвемо його так, щоб не було зайвих думок щодо антиреклами), у м. Бангкок Королівства Таїланд було знято грошові кошти у розмірі 2 417,88 доларів США. Про що Позивачу стало відомо з смс-повідомлень, останній посилаючись на те, що у момент зняття вказаних коштів він перебував в Україні, картку не втрачав, сам кошти зі своєї картки не знімав та не уповноважував будь-яких осіб вчиняти такі дії, просив суд задовольнити позов та стягнути вказані кошти з Відповідача.
В описові частині Постанови ВСУ чітко визначено, що відповідно до пунктів 6.7, 6.8 Положення НБУ № 223 банк у разі здійснення недозволеної або некоректно виконаної платіжної операції, якщо користувач невідкладно повідомив про платіжні операції, що ним не виконувалися або які були виконані некоректно, негайно відшкодовує платнику суму такої
операції та, за необхідності, відновлює залишок коштів на рахунку до того стану, у якому він був перед виконанням цієї операції. Користувач не несе відповідальності за здійснення платіжних операцій, якщо спеціальний платіжний засіб було використано без фізичного пред'явлення користувачем або електронної ідентифікації самого спеціального платіжного засобу та його держателя, крім випадків, коли доведено, що користувач своїми діями чи бездіяльністю сприяв втраті, незаконному використанню персонального ідентифікаційного номера або іншої інформації, яка дає змогу ініціювати платіжні операції.

Отже, висновок, смс сервіс щодо повідомлень по руху коштів на рахунку допоможе повідомити вчасно власника про не законні операції з боку банку чи третіх осіб. Відразу повідомте банк (щодо блокування руху коштів на рахунку) по телефону (але обов’язково запишіть хто прийняв повідомлення, вхідний номер вашого повідомлення, дату) або письмово.
Адже, від чіткої правильності вищезазначених дій буде залежати чи повернете кошти чи ні.


Якщо у Вас виникли додаткові запитання задавайте їх на сайті адвокатського об'єднання "ЗАХИСТ ПРАВА" в розділі консультації.

Немає коментарів:

Дописати коментар