четвер, 12 лютого 2015 р.

Мобілізація, - що потрібно знати?


Сьогодні в нашій країні надзвичайно важка ситуація. Можна багато говорити про різні речі, але є питання, які дійсно потребують роз’яснення та, відповідно, заспокоєння громадян України. Одним з таких дискусійних питань, є питання мобілізації. Спробуємо розібратися більш детально.
Напевно, одним із найгостріших питань, являється отримання повісток. Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а саме ч. 3 ст. 22 встановлено, що під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових  частин  або на збірні пункти військових комісаріатів у строки,  зазначені  в  отриманих  ними  документах (мобілізаційних розпорядженнях,  повістках або розпорядженнях військових комісарів). Але вам необхідно знати те, що за офіційним повідомленням представників Міністерства оборони України, повістка вручається особисто в руки особі, яка призивається, під особистий підпис. Не може бути такого, щоб повістку кинули вам у поштову скриньку, або передали через знайомих чи близьких. В такому разі ви маєте повне право не підписувати повістку і не з’являтися у військкомат. Але запам’ятайте, що якщо ви вже зустрілись з представником військкомату, і він вам повідомив про повістку, то в такому випадку відмова підписувати повістку вже може бути розцінена як ухилення від мобілізації.

Дуже багато зараз звернень громадян, які стосуються того, хто може отримати відстрочку від мобілізації. Тому повідомляємо вам, згідно ст. 23 згаданого вже Закону не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, які:
- заброньовані на період  мобілізації  та  на  воєнний  час  за органами  державної  влади,  іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями   в   порядку,   встановленому  Кабінетом  Міністрів України;
- визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово  непридатними до військової служби за станом здоров'я на термін   до    шести    місяців    (з наступним    проходженням військово-лікарської комісії);

- чоловіки,  на  утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу  у  разі  їх  згоди  тільки  за місцем проживання);
- жінки  та  чоловіки,  які самостійно виховують дитину (дітей) віком  до  18  років (такі особи можуть бути призвані на військову службу  у  разі  їх  згоди і тільки за місцем проживання); 
- жінки  та  чоловіки,  на  утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом I  чи  II групи, до досягнення нею 23 років;
- усиновителі,   опікуни,   піклувальники,   прийомні   батьки, батьки-вихователі,  на  утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи  можуть  бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки  за місцем проживання);
- зайняті постійним  доглядом  за особами,  що його потребують, відповідно до законодавства  України,  в  разі  відсутності  інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд; - народні депутати України,  депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим; - інші військовозобов'язані або  окремі  категорії  громадян  у передбачених законами випадках ;
- не  підлягають призову також студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання.
Хочемо наголосити, що для того, щоб вимагати відстрочку, вам обов’язково потрібно всі свої вимоги, які підпадають під вище наведені умови відстрочки, підтверджувати документально.

Відповідальність, яка може настати за ухилення від мобілізації
Щодо відповідальності, яку ви можете нести за порушення законодавства про мобілізацію, то тут слід почати з адміністративної відповідальності передбаченої ст. 210 Кодексу  про адміністративні правопорушення України, якою визначено, що якщо ви не з’явитеся до військкомату на їх виклик без поважних причин або відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, то на вас буде накладено штраф від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, це від 85 грн. до 119 грн. А якщо це буде здійснено повторно протягом року – то штраф становитиме 255 грн.

Наголошуємо, що поважними причинами, через які ви можете не з’явитися за викликом до військового комісаріату, можуть бути хвороба, смерть чи важка хвороба близького родича, перешкода стихійного характеру чи інші причини, які не дозволяють Вам з’явитись до відповідного пункту. Але в цьому випадку слід обов’язково це все підтверджувати документально. А щодо зміни місця проживання, то знайте, що ч. 6 ст. 22 вище згаданого Закону закріплено наступне: громадянам,  які перебувають  на  військовому  обліку, з моменту оголошення  мобілізації  забороняється зміна  місця проживання  без  дозволу  посадової особи, тобто військового комісаріату до якого ви приписані.
Також Указом Президента України від 30 січня 2015 року № 40 «Про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації у 2015 році» враховано рекомендації Генштабу ЗСУ. Цими рекомендаціями встановлено, що особи призивного віку, які виїжджають за кордон, повинні звернутися до військкомату для отримання довідки.

Розглядаючи кримінальну відповідальність, а саме ст. 336 Кримінального кодексу України, де чітко і ясно закріплено, що за ухилення від призову за мобілізацією карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років. А 12 лютого 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон України, за яким вносяться зміни до Кримінально кодексу України, а саме вводиться нова ст. 336-1, де передбачено, що ухилення від проходження служби цивільного захисту в особливий період чи у разі проведення цільової мобілізації каратиметься  позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

Ухилення від мобілізації є серйозною справою, і вже у 2015 році є випадки притягнення до відповідальності за відповідні діяння. Так, в кінці січня 2015 року, громадянина Вінницької області було призначено покарання у вигляді трьох років позбавлення волі, з випробуванням, встановивши йому двохрічний іспитовий строк. Також у місті Дніпродзержинськ на початку лютого 2015 року чоловікові було призначене покарання у вигляді двох років позбавлення волі, з випробувальним терміном один рік.
І таких вироків суду навіть вже за поточний рік назбиралося чимало, тому ще раз Вас попереджаємо, що легковажне ставлення до виклику військового комісаріату може призвести до поганих наслідків.


Якщо у Вас виникли додаткові запитання задавайте їх на сайті адвокатського об'єднання "ЗАХИСТ ПРАВА" в розділі консультації.

Немає коментарів:

Дописати коментар