четвер, 26 лютого 2015 р.

Увага водії! Підроблені поліси страхової відповідальності

Кожний, навіть починаючий водій знає, що в нашій державі для того, щоб користуватися транспортним засобом необхідно мати поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, це вказано у ч. 1 ст. 21 Закону України «Про обов’язкове страхування  цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». У тому ж Законі, в ч. 1 ст. 14 передбачено, що страхувальник має право вибору страховика для укладання договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. І можна сказати, що саме цією нормою, за повідомленням Моторного (транспортного) страхового бюро України (далі – МТСБУ), останнім часом користуються шахраї, які друкують фальшиві бланки страхових полісів на тимчасово окупованій частині Донбасу, а потім розповсюджують їх вже на всій території України.
Пересічним громадянам важко розпізнати підроблені поліси, тому щоб не втрапити в халепу, ми вам рекомендуємо перевіряти справжність страхових полісів шляхом відвідування офіційного сайту МТСБУ.

Перевірка дійсності поліса цивільно-правової відповідальності
Зайшовши на сайт, перейдіть за посиланням «Для споживачів», потім за посиланням «Перевірити чинність поліса» і на кінець «запит до Централізованої бази даних МТСБУ», де побачите поле, в яке слід вписати номер автомобіля або серію і номер бланка страхового поліса. Але, як зазначено на сайті, якщо ввели дані, але не отримали даних, радимо перевірити правильність введених даних і ввести повторно. Якщо ж результату немає, то перевірте ще через декілька днів, є шанс, що страховик просто із запізненням вніс дані до відповідної бази даних. Також МТСБУ радить перевіряти і самого страховика.

Прості рекомендації, які зменшать ризик придбати липовий страховий поліс  
Під час придбання полісу цивільно-правової відповідальності радимо усім водіям наступне:
по-перше, купувати страхові поліси тільки у стаціонарних відділеннях, не беручи до уваги різних страховиків, які пропонують придбати поліс прямо, так би мовити з автомобіля; 
по-друге, є можливість перевірити статус страховика на офіційному сайті, в розділі «Для споживачів», перейшовши за посиланням «Список СК – членів МТСБУ». Тобто Ви зможете напевно дізнатися чи є той чи інший страховик офіційним і чи має право він здійснювати продаж страхових полісів;
по-третє, радимо вам не приставати на пропозиції знижок та дешевих полісів. Адже, наприклад, щоб застрахувати авто вартістю 60 тис. грн. за тарифом 4,5% (при франшизі 3%) доведеться викласти близько 2,7 тис. грн. Тому, щоб ви розуміли, що чим дешевший поліс, тим більше імовірності, що він є несправжнім.

Отже, купуючи поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності будьте пильними, не дайте себе надурити.

Якщо у вас виникли додаткові запитання задавайте їх на сайті адвокатського об'єднання "ЗАХИСТ ПРАВА" в розділі консультації.

Немає коментарів:

Дописати коментар