середу, 4 березня 2015 р.

Порушення тиші


Кожному з нас відома ситуація, коли ми намагаюсь відпочити від важкого робочого дня, прийшовши додому, але замість заспокоєння і відпочинку чуємо гучну музику, шум від будівельних інструментів, тощо. Досить часто люди намагаються терпіти, що звісно є хибним рішенням, або ж просто безрезультатно сваряться з сусідами.

Також порушення тиші може бути і на вулиці, у громадському місці, де компанія голосно висловлюється брутальною лайкою, або хтось кричить у все горло, як буд-то когось ріжуть, і таких ситуацій чи мало.
Щодо вирішення проблем порушення громадського порядку, яке відображається у порушенні тиші, в Україні існує певна законодавча база, яка може допомогти в подібних ситуаціях.

Час, коли забороняється шуміти 
Відповідно до ст. 179 Житлового кодексу Української РСР користування будинками (квартирами) державного і громадського житлового фонду, фонду житлово-будівельних кооперативів, а також приватного житлового фонду та їх утримання здійснюється з обов'язковим додержанням вимог Правил користування приміщеннями жилих будинків і прибудинковими територіями (далі - Правила), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 р. N 572, зі змінами і доповненнями. 
По-перше, ч. 2 пункту 9 Правил визначає, що голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму заборонено з 22:00 до 8:00. 
По-друге, ч. 3 пункту 9 Правил забороняється проводити у робочі дні з 21:00 до 8:00, а у святкові та неробочі дні цілодобово ремонтні роботи, що супроводжуються шумом, а якщо й ремонтні роботи проводитимуться у визначений час, то все одно власник, наймач (орендар) приміщення, в якому передбачається проведення робіт, зобов'язаний повідомити мешканців прилеглих квартир, житлових приміщень у гуртожитку про початок зазначених робіт. Проте, зазначаємо, що даною ж частиною наведені і винятки. Так, якщо отримано згоду мешканців усіх прилеглих квартир, житлових приміщень у гуртожитку ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні.

Допустимий рівень шуму
Згідно ч.1 ст.24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», рівень шуму не може перевищувати показники, встановлені санітарними нормами, на захищених об'єктах. Такими об’єктами є:
1) житлові будинки і прибудинкові території;
2) лікувальні, санаторно-курортні заклади, будинки-інтернати, заклади освіти, культури;
3) готелі і гуртожитки;
4) розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;
5) інші будівлі і споруди, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
6) парки, сквери, зони відпочинку, розташовані на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

Санітарні норми встановлені у таблиці 1 «Санитарных норм допустимого шума в помещениях жилых и общественных зданий и на территории жилой застройки» затверджених «Главным государственным санитарным врачом СССР П.Н. Бургасов от 03.08.1984 № 3077-84». Відповідно до вище наведених норм, встановлені наступні максимально допустимі рівні шуму:
- житлові кімнати квартир, житлові приміщення будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для престарілих та інвалідів, спальні приміщення в дитячих дошкільних установах і школах-інтернатах – в день до 55 децибел (далі – дБ), в ночі (з 22:00 до 8:00) – до 45 дБ.
- прилеглі до житлових будинків території – в день до 70 дБ, в ночі – до 60 дБ.
- майданчики відпочинку на території мікрорайонів і груп житлових будинків, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для престарілих та інвалідів,майданчики дитячих дошкільних закладів, шкіл та ін. навчальних закладів - до 60 дБ.

Вирішення проблеми порушення рівня допустимого шуму
Напевно, нікому не хочеться відразу після виявлення порушення тиші, бігти із заявою до різноманітних органів. Тому, рекомендуємо вам, обов’язково маючи хоча б двох свідків (родичі, близькі, сусіди, інші люди) ввічливо звернутися до тих, хто порушує тишу із вимогою припинити це робити. Якщо не погоджуються, попередити їх, про ваші подальші дії, включно із зверненням до міліції. 
Також, слід додати, що перед тим, як звертатися із претензією, перевірте, чи дійсно наявний факт порушення тиші. В цьому вам допоможе прилад для вимірювання шуму. Хоча, дивлячись на те, що сучасні смартфони є майже у кожного, то це можна зробити дуже легко завдяки відповідним програмам.

Звернення до міліції
Коли ж на ваші прохання, вимоги порушники тиші не реагують, що в більшості випадків і трапляється, телефонуйте 102, до міліції. Адже відповідно до пункту 26 ч. 1 ст.10 Закону України «Про міліцію», міліція відповідно до своїх завдань зобов'язана забезпечувати в межах своїх повноважень додержання тиші в громадських місцях тощо. Відразу скажіть черговому про порушення тиші, наприклад внаслідок гучної музики, і до вас направлять чергову групу. Спочатку, ми вам рекомендуємо подати відповідну заяву працівникам міліції, із свідченнями свідків, це важливо. А вже після цього, правоохоронці будуть вирішувати справу. Зазначаємо, що навіть, якщо відразу порушники не відкриють двері чи щось типу цього, то ще буде 30 днів, аби розглянути вашу заяву-звернення і покарати порушників тиші.

Покарання за порушення тиші
Згідно ст. 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, - карається попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один неоподаткований мінімум доходів громадян становить 17 грн.). Якщо ж протягом року буде вчинено вище згадане діяння повторно, то буде здійснено накладення штрафу на громадян від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.
Також, якщо порушення тиші супроводжується особливою зухвалістю чи цинізмом, і має прояви грубого порушення громадянського порядку, то навіть цілком можливе покарання, відповідно до ст. 296 Кримінального кодексу України – хуліганство.

Звернення до державної санітарно - епідеміологічної служби України (далі – СЕС України)
Звертаємо вашу увагу, що в нашій державі наявна СЕС України, яка згідно підпунктів 4-6 пункту 4 Положення про СЕС України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 400/2011:
- здійснює державний санітарно-епідеміологічний нагляд та контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування, органами влади Автономної Республіки Крим, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, фізичними особами та громадянами, реалізацією ними санітарних та протиепідемічних (профілактичних) заходів; 
- застосовує передбачені законодавством заходи для припинення порушення санітарного законодавства;
- здійснює нагляд за дотриманням вимог санітарних норм у стандартах.
Опираючись на вище наведене, ви можете подати звернення до СЕС України, про проведення експертизи щодо того, чи має те чи інше підприємство, установа чи організація право будувати щось, вмикати музику, утворювати шум. СЕС України за зверненням проведе перевірку і надасть вам відповідь, чи існують дозволи на подібну діяльність.

Підсумовуючи усе вищенаведене, хочеться наголосити на тому, що порушення тиші на вулиці, в громадських місцях, в житлових приміщеннях тощо, являється прямим нехтуванням ваших прав та інтересів, з чим просто необхідно боротися. Дивлячись на наведені вище норми законодавства, стає зрозуміло, що держава має вплив на порушників рівня допустимого шуму. Але пам’ятайте, щоб Держава здійснила цей вплив, вам треба самим робити активні дії, не терплячи порушення свої прав.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання задавайте їх на сайті адвокатського об'єднання "ЗАХИСТ ПРАВА" в розділі консультації.

28 коментарів:

  1. В нас дещо інша ситуація. Нещодавно поверхом вище поселились сусіди, які впродовж дня з 08.00 ранку до 01.00 ночі постійно щось пересувають в квартирі, чути як щось падає, бухає...В квартирі полопала стеля....Ми неодноразово намагались поговорити з сусідами, на що вони відповідають нецензурною лайкою, мовляв ми в своїй квартирі робимо, що хочем, маємо право....Перепрошую, але ми теж в своїй квартирі не повинні терпіти нахабство своїх так званих сусідів.....Порадьте, що робити....Життя у власній квартирі стало нестерпним... Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. у недодержаві уркаїна ви безпорадні, стверджую з власного досвіду потерпання від цієї проблеми
      мусорва не має шумомірів, тому якщо шум не зовсім кричущий і явний, а особливо такий як в вас, який важко зафіксувати, не знаходячись в помешканні постійно, навіть їх викликати не має сенсу, хіба що трохи налякати уродів, але це тимчасово і проблеми не вирішує
      єдине що залишається це розбиратися самостійно, а там як вийде, тому що може дійти до бійки і інших "сер'йозних" правопорушень, на які мусорва-таки реагує, але це все вже не буде стосуватися головної проблеми
      тобто реагування домогтися можливо тільки на її наслідки, відповідальність за які зазвичай суворіша з юридичної точки зору

      Видалити
    2. А що ти забув в цій "недодержаві". Недогромадянин їдь у іншу, якщо ця не влаштовує. Не можеш? То закрий писок!

      Видалити
  2. "Відповідно до ст. 179 Житлового кодексу Української РСР" - про що це? Автор в курсі, що УРСР давно не існує і всі ми живемо в іншій країні?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А вы в курсе что автор все правильно написал??? Кстати Трудовой кодекс у нас в стране тоже еще совковый. Гугл в помощь. Только свою безграмотность показываешь.

      Видалити
  3. "Відповідно до ст. 179 Житлового кодексу Української РСР" - про що це? Автор в курсі, що УРСР давно не існує і всі ми живемо в іншій країні?

    ВідповістиВидалити
  4. А що робити якщо не музика а просто розмова заважає, ти і твої сусіди чують як зі стіни твій сусід говорить. Це є порушення громадського спокою. Що робити в такій ситуації, щоби потім сусід не не говорив шо він має право бо говоре нижче 40дБ. Але це все чути і це заважає. Якось не хочеться бити за таке зразу, самі розумієте,

    Що можна дійсно зробити?

    ВідповістиВидалити
  5. Якщо сусід вмикає гучно музику, то є один спосіб вирішити цю проблему без участі поліції та самого сусіда. Все, що вам потрібне - магнетронна гармата. Через стіну зпалює всю електроніку сусіда. Але тут треба розбиратись в електрониці.

    ВідповістиВидалити
  6. А що робити, якщо за твоїми вікнами іде будівництво високоповерхівки і робітники саме у вихідні дні починають роботи з 7.40? Замість того, щоб виспатись у вихідні дні, ми маємо насолоджуватись монотонним биттям і не один місяць, а три роки. Чи може поліція вплинути на дії робітників, якщо компания належить одіозному депутатові?

    ВідповістиВидалити
  7. На мене жаліються сусіди знизу,бо мої дві донечки:7 років і 6 років біля 22 вечора стрибають,гучно сміються чи голосно граються.
    Я не взмозі всадити "капцем" двох дітей і забороняти їм стрибати чи побігати.Тим паче,що в 22.00-вони зазвичай у ліжку.Що мені робити?Сусідка поліцією...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Діти повинні спати, а не скакати.

      Видалити
    2. У мене така ж ситуація(( Дві доньки також, 8 і 6 років, і я їх не в змозі вкласти до 22:00. Вже раз сусід викликав поліцію, ну приїхали, сказали аби ми самі розібралися, адже сильного шуму немає...

      Видалити
    3. А Ви спробуйте піти до неї в квартируру і лягти спати або відпочивати. І як вам буде коли по голові вам будуть стрибати ваші донечки... Поважадочок йте співмешканців і вчіть поважати інших людей. Бо можете колись опинитись на місці сусідки і вам будуть гупати такі донечки в нічний час

      Видалити
    4. Питання не в тому що ви їх не можете вкласти а питання у вашій повазі до інших людей

      Видалити
  8. Перевірив рівень шуму з вулиці в ранковий час при зачинених вікнах: середній показник біля 30 дБ, максимальний - біля 55дБ. Причому, таки показники дає низькочастотний шум. Це нормально, чи перевищення норми? І чи було у кого в практиці притягнення до відповідальності забудовника?
    Дякую.

    ВідповістиВидалити
  9. На 10 поверсі нашого будинку зробили офіс.Тепер повз наші квартири проходять десятки людей,ліфтом користуються не жильці,а відвідувачі офісу. Чи має він право на існування?

    ВідповістиВидалити
  10. А єслі в мене колонка я в навчальному закладі слухаю музику колонка(10Ват) Мені щось за це буде????

    ВідповістиВидалити
  11. А якщо я живу бiля сiльського клуба, i там не рiдко шумлять, бо то драка, то крики, чи машини з мотоциклами гудуть, я прошу в завклуба, проведiть розяснювальну роботу зi своiми пiдлеглими, а вони менi у вiдповiдь, ти знала де будеш жить, що ти хочеш, вони на тереторii клубу шумлять.Що з такою ситуацiэю робить???

    ВідповістиВидалити
  12. Якщо я ввечері не можу спати з закритим вікном , а коли його відкриваю то рівень шуму сягае 55дБ через те , що сгори у сусідів стоїть кондеціонер . Я можу звернутися до міліції?

    ВідповістиВидалити
  13. У сусідів з низу двоє дітей не знаю скільки точно років но одна дитина ходить в школу це я точно знаю.Так от діти бігають,крисать,гупають до 23:00 на спроби поговорити та піти на компроміс не реагують а тільки ненормативна лексика та зухвала поведінка.Викликали поліцію три рази за деякий період як вже можна зрозуміти безрезультатно.Запитала про шумомір в поліції в них його не має. На мої прохання до поліції вирішити цю ситуацію повний ігнор, як мовляв діти що ми можемо зробити я теж розумію діти.Але в нормальних сім'ях діти повині лягати спати о 21:00 а не о 00:00
    Допоможіть може хтось з вас знає що можна зробити в даній ситуації.

    ВідповістиВидалити
  14. Що робити якщо наприклад я громко слухаю музику в дома в 8 годин і прийде сусід і крічає на нас як ненормальний що хай виключаємо музіку бо йому мішає?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Сучасні люди купують якісні навушники , тоді нікому не буде заважати ваша гучна музика, і слухати можна цілодобово.Тоді й повага буде між людьми.

      Видалити
  15. Допоможіть будь - ласка! Я живу на першому поверсі хрущівки. Справа в тому, що в мене під вікном, а саме на тротуарі під вікнами, постійно збираються алкоголіки, прохожі велосипеда и обирають фасад стін, які я утеплила за свій кошт, зробили публічний туалет там же. Я не можу відкрити вікна ні вдень, ні вночі. Через шум і сморід страждає моя маленька дитина, яка постійно вночі поокидається через шум. Живу в селищі міського типу. Чи маємо ми право загородити прохід?

    ВідповістиВидалити
  16. Навпроти вiкон вуличниц столик,цiлодобово за ним пють матюкаються,написала заяву в жек,говорят не мають права занести,що Роби и

    ВідповістиВидалити
  17. Допоможіть!Сусіди кожного вечора випускають на подвір'я собаку німецьку вівчарку,і вона порушує спокій з години 23 і так до ранку...спати неможливо!При тому,що весь день вони її тримають в заперті.На прохання і зауваження не реагують.Чи існує якийсь закон,як знайти на них управу?

    ВідповістиВидалити
  18. А як бути с підлітками, котрі слухають гучно музику по дорозі до школи чи зі школи, ця ж дорога є громадським місцем?

    ВідповістиВидалити
  19. Доброго дня! Я слухала музику на вулиці,сосідка жаліється кричить, погрожує міліцією.на вулиці 12:30 дня.. я загружаю листя у дворі у себе .

    ВідповістиВидалити