середу, 11 травня 2011 р.

Правила поведінки при ДТП

   
   Життя часто приносить  несподівані сюрпризи, особливо, коли цього зовсім не чекаєш. Одним із таких неприємних моментів є дорожньо-транспортна пригода. Якщо вашому життю та життю оточуючих нічого не загрожує пропонуєм вашій увазі порядок дій при виникненні ДТП.

1. Зателефонуйте в страхову
     Крім виконання вимог договору страхування, дзвінок до страховиків має й інші переваги, які насправді можуть допомогти справі. Справа в тому, що в нинішньому положенні страхові компанії бережуть кожну копійку і докладають всіх зусиль, щоб мінімізувати свої витрати. Тому великі страховики часто на місце події висилають страхового комісара, який не тільки допомагає оформити ДТП правильно, але і шукає всі можливості, щоб застрахована особа не визнали винним.

2. Шукайте свідків 
     Клієнт з Донецької області розповів, що у нього сталося зіткнення на перехресті, коли він почав рух на зелене світло і зіткнувся з «Маздою», водій якої намагався проскочити на червоний. Природно, «маздовод» обмалював даішникам ситуацію з точністю до навпаки. Провину визнали обопільною, а суд позбавив прав обох водіїв.
     У подібних ситуаціях вкрай необхідні свідки. Це може бути, наприклад, бабуся, яка торгує на зупинці насінням, випадковий перехожий або паркувальник - опитаєте якомога більше людей. Не обов'язково змушувати свідка чекати приїзду даішників, достатньо хоча б взяти його контакти. На крайній випадок показання свідків можуть дати пасажири вашого авто.

3. Перенесіть розгляд справи
      Якщо ви відчуваєте, що ваші свідчення можуть зіграти проти вас або співробітник ДАІ на вас тисне, вимагайте перенесення розгляду справи. «У ст. 268 КпАП сказано про право особи, яка притягається до адмінвідповідальності, на юридичну допомогу, збір і надання доказів ». Тобто свідчення можна дати через кілька днів після ДТП, скориставшись при цьому допомогою адвоката.

4. Перевірте схему ДТП 
      Співробітники ДАІ по приїзді зобов'язані скласти схему пригоди. Бажано самому взяти участь у її оформленні та проведенні вимірів.
      Крім того, рекомендується вказувати на схемі ДТП всі деталі, які можуть мати значення. Якщо співробітник ДАІ що-небудь не вніс, водій має право написати зауваження прямо на схемі. Так, обов'язково необхідно зафіксувати гальмівний шлях або причину, по якій він не видно: сліди змив дощ або авто оснащене АБС (вона виключає юз, отже, слідів гальмівного шляху бути не може).

5. Звертайте увагу на формулювання
      Вказуйте в поясненнях, що ви діяли з урахуванням крайньої необхідності і доклали всі зусилля для уникнення ДТП. Якщо навіть аварія сталася через порушення правил іншим водієм, даішники все одно можуть «приліпити» провину - цьому сприяють «вільні» формулювання деяких пунктів правил дорожнього руху. Наприклад, якщо водій в'їхав в інше авто, яке його підрізало, даішники можуть написати «обоюдку» на підставі невиконання водієм, що рухався позаду, пункту 12.3 ПДР (у разі виникнення небезпеки або перешкоди водій зобов'язаний зменшити швидкість аж до повної зупинки). Саме тому необхідно акцентувати в поясненні увагу на тому, що маневр іншого автомобіля був настільки різким, що запобігти ДТП не вдалося. Крім того, необхідно звернути увагу компетентних органів на пункт 12.9 ПДР: «Водію забороняється різко гальмувати (крім випадків, коли без цього неможливо запобігти ДТП)». Часто це допомагає у разі дорожньої «підстави».

6. Не відмовляйтеся від медобстеження
      У випадку ДТП співробітник ДАІ може запропонувати водію пройти медобстеження, щоб визначити наявність стану алкогольного сп'яніння. Відмовлятися від цієї процедури не можна: тоді ви втрачаєте доказів своєї тверезості. Але необхідно наполягати на тому, щоб таку процедуру пройшли всі учасники ДТП.

Щодо тактики захисту водія у суді після ДТП, знайомтесь із статтею "Тактика захисту водія у суді"


Немає коментарів:

Дописати коментар